Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Westlandse Molendag

Veel windmolens in de regio waren feestelijk versierd op zaterdag 29 juni 2002. In het Westland werd de negende Molendag gehouden met de inmiddels traditionele fietstocht. Maar ook andere molens in de regio voerden het feestelijk rood-wit-blauw om de verjaardag van ZKH Prins Bernhard te vieren. 

De weersomstandigheden waren uitstekend voor een mooie fietstocht langs een aantal werkende molens in het Westland. Uiteraard waren zij ook te bezichtigen en werd er uitleg gegeven. In totaal waren er twaalf molens in werking, zeven koren- en vijf watermolens, waar onder "De Korpershoek" te Schipluiden, "De Dijkmolen" te Maasland en "De Groeneveldse Molen" eveneens te Schipluiden. Ook het privé gereedschapmuseum aan de Gaagweg was open. Bij deze stempelplaats stond weer een aantal oude dieselmotoren en landbouwwerktuigen.


Molen Korpershoek, Schipluiden.


Dijkmolen, Maasland


Een oogstmachine, aangedreven door een ééncilinder dieselmotor. Ook de gereedschapverzameling in de Karnmolen langs de Gaagweg in Schipluiden is een bezoekje waard.

"Jenevermolens"

Net even buiten het Westland en Midden-Delfland ligt Schiedam. Deze stad bezit nog een vijftal hoge stadsmolens, die in gebruik waren als branders- of moutmolens voor de jeneverindustrie. Zij bepalen nog steeds het aanzien van de stad. Ook deze molens zijn te bezichtigen!

Links:


Schiedamse molens.

20 april 2024