Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

De Dorpsstraat, Huizen en bewoners in het verleden

Dit is de titel van de nieuwe tentoonstelling in het Museum het Tramstation in Schipluiden, die is opgesteld door de Historische Vereniging Oud-Schipluiden.

Mevr. J.A.G. van der Stap, bekend om haar uitgebreide verzameling en kennis over Schipluiden, opende de tentoonstelling op 7 maart 2002. In drie zaaltjes is een uitgebreide verzameling van foto's en voorwerpen te bewonderen. Daarnaast wordt de geschiedenis van veel oude woningen aan de Dorpsstraat en de bewoners beschreven. Veel van de nog bestaande oude woningen zijn aangewezen tot beschermd (gemeentelijk) monument. Kijk maar eens naar de fraaie gevels; de tijd staat dan heel even stil. Zo zijn isolatoren voor elektriciteit aan een aantal woningen nog aanwezig.


De Dorpsstraat kort na de eerste wereldoorlog.


Bakker Schellings (midden) met zijn personeel (vóór 1900).

De tentoonstelling in het Tramstation (Otto van Zevenderstraat 2, 2636 HN Schipluiden) is te bekijken elke zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur. Vanaf 28 april bovendien op woensdag (zelfde tijd). De tentoonstelling duurt tot eind september 2002. Een syllabus over de tentoonstelling is binnenkort te koop.

Klik hier om voor een afbeelding van het Lierse gesticht van toen en nu.

Meer informatie over Schipluiden en haar geschiedenis is te lezen in het boekje: 'Waar wonen wij, Straatnamen in de gemeente Schipluiden', te koop in het Tramstation. Ook is er een videoband met oude opnamen uit Schipluiden met ook de Dorpsstraat te verkrijgen: 'Schipluiden 1955 en 1964' bij muziekvereniging Sint Caecilia. Maar beter: deze films staan nu online op YouTube!


Dorpsstraat met oude muziektent, ca. 1910. De weg was toen nog smal: het meeste vervoer ging over water.

20 april 2024