Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Maria Vespers van Monteverdi in Delftse Sacramentskerk

Op vrijdag 15 november geeft zangvereniging Vivace een uitvoering van de Maria Vespers van Claudio Monteverdi in de Sacramentskerk, Nassaulaan 2 te Delft. Aan het concert werken mee: de sopranen Ilona de Kievit en Petra Weijers, de alt An Schrama, de tenoren Jules Schaap en Joost van Velzen en de bas Hans Gijsen. Orkest is het instrumentaal ensemble Vox Delflandiae en de muzikale leiding is in handen van dirigent Koos van Beurden. Het concert begint om 20.15 uur, toegang € 18,- aan de zaal en € 14,- in de voorverkoop. Voorverkoopadressen: VVV Delft, Muziekhandel Van Buytene in Delft, De Hoornbloem in Den Hoorn, De Dorpshoeve in Schipluiden en bij de koorleden.

Monteverdi en de muziek in de 17e eeuw

Claudio Monteverdi (Cremona 1567 – Venetie 1643), een van de belangrijkste Europese componisten, verdient een aparte plaats in de muziekgeschiedenis. Zijn opera’s, waaronder de Orfeo uit (1607), madrigalen en andere vocale muziek zijn gezichtsbepalend voor de eerste helft van de 17e eeuw. Tijdens zijn lange loopbaan vervulde Monteverdi een sleutelrol in de evolutie die de Italiaanse muziek doormaakte. Als geen ander slaagde Monteverdi erin de opera een nieuw gezicht te geven door zijn aangepaste vocale en instrumentale omlijsting.

Maria Vespers

Op het gebied van de geestelijke muziek componeerde Monteverdi zijn "Vesperae Beatae Maria Virginis" in 1610 toen hij werkte als kapelmeester aan het hof van Hertog Vincenzo I Gonzaga in Mantua. De vespers werden geschreven voor uitvoering in de hofkapel van de Gonzaga’s en, samen met een polyfone mis, opgedragen aan Paus Paulus V. De Maria Vespers kunnen worden gezien als een staalboek van de muziek uit het begin van de 17e eeuw. De Maria Vespers met vijf in het Latijn gezongen Psalmen, afgewisseld met vocale solo’s en instrumentale ritornellen, en besloten met het Magnificat hebben op muziekliefhebbers in de loop van de jaren een onvergetelijke indruk achtergelaten. Voor Vivace vormt het project één van de hoogtepunten in haar repertoire.

Zangvereniging Vivace

Vivace is een gemengd koor uit Schipluiden en treedt regelmatig op in Delft en de regio. Met muziek uit de barok, bijvoorbeeld de Hohe Messe van Bach, en van componisten uit de 20e eeuw als Honegger en Rachmaninov, omspant het repertoire een lange tijdsperiode en verschillende stijlen. Met de renaissancemuziek van Monteverdi wordt daar weer een facet aan toegevoegd. Onder leiding van Koos van Beurden wordt op dit moment hard gewerkt aan de repetities van koor, orkest en solisten voor Maria Vespers op 15 november. Later dit jaar, op zondag 15 december, zal Vivace een uitvoering van de Vespers van Rachmaninov brengen in de RK kerk van Den Hoorn.

20 april 2024