Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Dagje zeilen met Scouting Den Hoorn

De boten van Scouting Den Hoorn liggen net voorbij de trambrug, aan de Duifpolderdijk, in Schipluiden. Als het maar enigszins kan trekt de enthousiaste groep jongeren erop uit om op zondag sportief bezig te zijn op de Foppenplas in Maasland. Hier volgt het verslag van zondag 26 mei 2002 van Geert de Jong.

We startten om ongeveer 10.00 uur bij de trambrug. Degenen die vroeg waren hadden de eerste boten al naar de overkant gewrikt (wrikken= met een speciale riem en een wrikgat aan de achterkant van de boot vooruit proberen te komen door een speciale beweging) toen de leiding aan kwam zetten.

We laadden de boten in en hesen de zeilen.

De oranje en groene boot gingen zeilen richting de Foppenplas en de andere twee boten werden door de sleper naar de Foppenplas gesleept. Daar bleek een aardig harde wind te staan en na een half uurtje zeilen kwam de leiding melden dat we moesten reven (het zeiloppervlak kleiner maken door het zeil iets te laten zakken) omdat het te hard waaide en we anders om konden slaan.(wat niet echt snel gebeurt met een log gebouwde vlet). Het begon rond twee uur nog harder te waaien en toen begon het ook nog te regenen. Maar wij, als doorwinterde scouts, vinden het alleen maar leuk als we erg schuin gaan en vonden die paar druppels niet zo erg. Dus we zeilden verder. Met wat instructie van de leiding ging het zeilen met deze wind eigenlijk best aardig.

Toen het nog vochtiger werd zijn we toch maar richting "het jachthuis" gegaan en daar begon het nog te hagelen ook. Normaal gaan we tot 6 uur door, maar door zulk weer kan het soms wel eens wat inlopen, zoals vandaag. Toen het een beetje minder was gaan regenen zijn we in de sleep terug gegaan. Allemaal helemaal doorweekt en rillend van de kou moesten we de zeilen nog opbergen en aftuigen. We waren allemaal erg blij toen ook de boten weer aan de overkant lagen en we naar huis konden (voor het overgrote deel naar Den Hoorn). Alles bij elkaar was het een leuk dagje zeilen.

Geert.

20 april 2024